Srednja strukovna škola, Makarska

Datum objave: 3. prosinca 2025.
Kategorija: Erasmus+ | Projekti | Vijesti

Okusi kroz godišnja doba

 

U školi se marljivo radilo na novom međunarodnom eTwinning projektu “Budget Bites for Students”. U projektu sudjeluju učenici i nastavnici iz Francuske, Turske, Poljske i Ukrajine, a cilj je kroz recepte upoznati kulturu, običaje i okuse partnerskih zemalja.

Ideja projekta

Projekt je zamišljen kao kulinarsko putovanje kroz godinu: svaka zemlja sudionica priprema, predstavlja i dijeli četiri recepta, po jedan za svako godišnje doba. Učenici potom odabiru recepte partnerskih škola, isprobavaju ih, dokumentiraju proces i razmjenjuju dojmove. Tako će svaka država tijekom godine pripremiti četiri recepta, po jedan za svako godišnje doba, a ukupno će svatko isprobati osam recepata svojih partnera.

Naš prvi recept: jesenski rižoto

Naš prvi recept je jesenski rižoto od butternut tikve, toplo, mirisno jelo koje na tanjuru okuplja okuse sezone. Ovaj kremasti i aromatični rižoto idealno dočarava boje i okuse jeseni u Dalmaciji, a pripremali su ga naši učenici kuharstva pod vodstvom nastavnice Ines Čikeš. U nadolazećim mjesecima naši učenici pripremit će i zimski, proljetni i ljetni recept, a uskoro kreće i degustacija prvih jela naših partnerskih škola.

Projekt, osim kulinarskog iskustva, razvija i komunikacijske, organizacijske i digitalne vještine učenika, jer sve aktivnosti, od pripreme recepata do izrade videa i digitalnih prezentacija, učenici realiziraju samostalno i u timovima.

Zašto ovakav projekt?

Kuhinja je univerzalni jezik, spaja ljude, potiče dijeljenje i otvara vrata upoznavanju kulture na najprirodniji način. U projektu “Budget Bites for Students ” učenici uče surađivati, poštovati tuđe običaje, razvijaju radne navike i istraživačke vještine te jačaju svoje komunikacijske i digitalne kompetencije. Istovremeno, projekt je usklađen s našim Erasmus ciljevima: povećanje međunarodne suradnje, unaprjeđenje školskog kurikuluma i jačanje kompetencija učenika za daljnje školovanje i tržište rada.

Što slijedi?

U narednim mjesecima nastavit ćemo istraživati recepte drugih zemalja, birati one koje želimo isprobati i uspoređivati različite gastronomske tradicije. Veselimo se svakom novom receptu, ali još više suradnji i zajedničkom učenju koje ovaj projekt omogućuje.

Magdalena Antonini

 

Pročitajte još

Predavanje o ratnom putu 156. brigade i izložba u školi

Predavanje o ratnom putu 156. brigade i izložba u školi

Predavanje o ratnom putu 156. brigade i izložba u školi U četvrtak, 27. studenog 2025., u našoj je školi  održano predavanje posvećeno djelovanju 156. makarsko-vrgoračke brigade Hrvatske vojske. Riječ je o jednoj od istaknutih postrojbi koja je tijekom Domovinskog...

Advent u Strukovnoj

Advent u Strukovnoj

Iščekivanje najsretnijeg događaja u svakoj obitelji, rođenje novog člana obitelji, ispunjava i preplavljuje nas dobrotom koju rado dijelimo s ostalim članovima obitelji. Radost dijelimo, radost primamo, radost mulitipliciramo. U vrijeme Adventa, opet je obitelj u...

Srednja strukovna škola @ IX. Dani strukovnih nastavnika

Srednja strukovna škola @ IX. Dani strukovnih nastavnika

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje, od 24. do 26. studenog 2025. godine u Šibeniku su održani IX. Dani strukovnih nastavnika, najvećeg skupa za nastavnike strukovnih škola u Republici Hrvatskoj (500 sudionika, 1-2 iz svake škole u RH). Organizira se u...

Skip to content